PVC Stolarija sa Prozorima Ispunjenim Plemenitim Gasom

Prozori se sastoje od dva ili tri staklena panela koja su razdvojena razdvajačem i zaptivkama da bi se obezbedila hermetički zaptivena sredina. Širina razmaka između dva panela, vazduh ili gas kojim je ovaj razmak ispunjen, kao i vrsta razdvajača su ključni faktori koji određuju nivo energetske, solarne i akustične izolacije. Ukoliko želite da se bolje upoznate sa ovim elementima, kao i da saznate na koji način možete da učinite vaše prozore i do 30% energetski efikasnijim, pročitajte ovaj članak.

PVC prozori se ispunjavaju u uslovima vakuuma suvim vazduhom ili inertnim gasom koji poboljšava izolaciju i sprečava kndenzaciju u samom prozorskom krilu. U zavisnosti od toga koji gas se koristi i vrste prozora, razmak između dve staklene površine se kreće od 4 do 20mm. Preporučeni razmak kod pvc prozora ispunjenog suvim vazduhom je 16mm dok je preporučeni razmak za prostore između stakla ispunjene argonom 14mm.

Suvi vazduh se koristi između dve staklene površine iz razloga što provodi odnosno gubi manje toplote od normalnog vazduha. Ovo je stoga što su molekuli suvog vazduha relativno nepokretni i zbog toga imaju nižu termalnu provodljivost što znači da čuva više toplote unutra zimi i sprečava ulazak toplote leti u vaš dom. Iste ove osobine mu takođe daju nižu akustičnu provodljivost za bolju zvučnu izolaciju.

Toplotna efikasnost

Energetska efikasnost pvc prozora može biti povećana zamenom suvog vazduha inertnim gasom, kao što je argon, ksenon ili kripton. Argon, koji ima 34% manju termalnu provodljivost od vazduha se najčešće koristi. Iako jedinice ispunjene argonom koštaju malo više, one mogu povećati energetsku vrednost za preko 30%. Argonsko punjenje bi trebalo da traje koliko i sami PVC prozori i za period od 25 godina, ne bi trebalo da izgube više od 5%.

Kripton i Ksenon su još bolji od Argona u smislu energetske efikasnosti ali se oni znatno manje upotrebljavaju zato što su dosta skuplji.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0